Sudbury Residence
Extension and rehabilitation of a single family house

Localización: Santa Ponsa, Mallorca, Spain
Año: 2018-2020
Authors:
Rubens Cortés, Raúl Rodríguez
Collaborators:
Raúl Melguizo, Giulia Tubelli, Antonio Delgado, Mehdi Matins, Jorge Recio.
Quantity surveyor:
Francisco Jiménez
Structure engineer:
Paco Vílchez
Mechanical engineer:
Juan Fernandez
Photography:
Javier Callejas
Plot size:
2500 m2
Built area:
980m2

La casa existente dispone el volumen en la esquina suroeste de la parcela, a una cota elevada de 7 metros sobre el plano del acceso a la vivienda. Su radical organización en planta se dispone en dos alas separadas, una para ámbito privado y otra para el público, conectadas a través de una escalera exterior semicircular. El acceso a la vivienda a través de la parcela se hace tras una promenade serpenteante, caracterizada por un gran número de elementos de vegetación autóctona.

La presencia de la gran ventana se aligera desde la lejanía y coge peso en la cercanía. La atmósfera generada bajo la gravedad del gran volumen de hormigón se contrarresta con la mínima sección del dintel, produciendo experiencias domésticas bajo una estructura cercana al ámbito infraestructural.


EN/ 

The existing house has the volume in the southwest corner of the plot, at an elevated level of 7 meters above the plan of access to the house. Its radical organization in the plant is set in two separate wings, one for private scope and one for the public, connected through a semicircular exterior staircase. Access to the house through the plot is made after a winding Promenade, characterized by a large number of elements of native vegetation.

The presence of the large window is lightened from afar and takes on weight in the vicinity. The atmosphere generated under the gravity of the large volume of concrete is counteracted by the minimal section of the lintel, producing domestic experiences under a structure close to the infrastructure.